Eco2eco bekijkt oefenbos in Nederland

MarteloscoopHalf november bracht een groep van eco2eco een bezoek aan zogenoemde marteloscopen (oefenbossen) van Staatbosbeheer in Drie (NL). Hier werden twee apps uitgeprobeerd die bij het oefenen met blessen gebruikt kunnen worden. Eco2eco wil ook drie van deze oefenbossen inrichten. Bij Staatsbosbeheer in Nederland en bij Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) in Vlaanderen.

Marteloscoop

Een marteloscoop is een stuk bos dat speciaal is ingericht voor het oefenen van blessen (schalmen/hameren/smetten). De term is afgeleid van het Franse marteler (hameren of blessen) met de toevoeging –scoop (kijken/onderzoeken). Van iedere boom in de martelescoop is de locatie, omvang en stamkwaliteit precies bekend. Na afloop van een blesoefening kan zo exact bepaald worden wat het resultaat van de bosbehandeling is.

Blessen

De drie nieuwe marteloscopen zijn een hulpmiddel voor wie zich verder wil bekwamen in het blessen. Dat is belangrijk, want bij het blessen worden plannen omgezet naar daadwerkelijke maatregelen. Bij blessen gebeurt het bosbeheer.