QD in praktijk onderzocht

Qd-beheerDeze week waren medewerkers van Bosgroep Zuid-Nederland, een van de partners in eco2eco, in het bos te vinden om bleswerk in het kader van QD-beheer te evalueren. De methode Qualifizieren-Dimensionieren (QD) speelt een belangrijke rol in het project.

De QD-methode is ontwikkeld in Duitsland. De aandacht van de beheerder concentreert zich op een beperkt aantal bomen (40 tot 60 per ha, afhankelijk van de boomsoort). Bomen met economische potentie voor kwaliteitshout krijgen alle ruimte om zich te ontwikkelen tot dikke bomen met een grote kroon. Ze worden daartoe regelmatig en vrij fors vrijgesteld.

Structuurrijk bos

Dit levert op de lange termijn niet alleen waardevol hout op, maar ook een gevarieerd, structuurrijk bos en een aantrekkelijk bosbeeld. Rondom de vrijgestelde bomen is het bos meer open. In de stukken waar zich geen QD-bomen bevinden, is het bos juist dichter.

Aanplant

In het project wordt de methode verder ontwikkeld en aangepast aan de regionale omstandigheden. QD-beheer dat al gaande is wordt nader bekeken, maar er wordt ook nieuwe aanplant in het kader van QD uitgevoerd in verschillende bossen in Nederland en Vlaanderen.