Kennisdag eco2eco met 160 deelnemers een succes!

Na intensieve voorbereidingen was het 29 juni zover: de eerste eco2eco kennisdag in Opglabbeek, Vlaanderen. De dag bood niet alleen ruimte voor het delen van nieuwe ontwikkelingen en bevindingen, maar ook voor waardevolle discussies. Deze kennisdag inspireerde menigeen om te kijken wat er in zijn of haar specifieke situatie mogelijk is!

De kennisdag in vogelvlucht

Na een start met enkele plenaire presentaties konden de deelnemers kiezen uit verschillende presentaties en workshops, die binnen en buiten werden gegeven.

Het aanbod buiten was gericht op het delen van de laatste innovatieve technieken en inzichten binnen bosbeheer. Dit varieerde van een introductie in de QD-methode, uitleg over het ‘hoe en wat’ van kloempen en plugplantsoen tot het demonstreren van enkele duurzame exploitatietechnieken. Speciaal uit Duitsland overgekomen was de kleine, op afstand bedienbare, rauptrac; ook was de kracht en wendbaarheid van één paard te bewonderen. Het andere uiterste was een rupskraan met opgebouwde lier. Even verderop in het bos werd men bijgepraat over de nieuwe mogelijkheden in de automatisering van het bosbeheer en over het combineren van biodiversiteit en kwaliteitshoutproductie.

Binnen lag de nadruk meer op hout en de vermarkting daarvan. Hoe breng je vraag en aanbod op de juiste manier samen; en kun je met een andere manier van verkopen, een hogere prijs krijgen voor je hout? En wat zijn de prijsbepalende parameters? Een nichemarkt, zoals de markt voor houten muziekinstrumenten, kwam ook aan bod, evenals de biomassamarkt. In de actuele presentatie over bosbeheer en klimaatverandering lag de focus op het belang van weerbare bossen.

Lovende reacties

Kortom, een bijzonder geslaagde dag die absoluut voor herhaling vatbaar is. De presentaties en korte verslagen van de workshops staan binnenkort op de website. In 2019 volgt een tweede kennisdag. Tegen die tijd kunnen we nog veel meer resultaten en inzichten delen.