Waardevolle kennisdeling tijdens themadag ‘Ruimingspistes: hout netjes uit het bos halen!’

Ruim 40 deelnemers waren 13 december aanwezig in domeinbos Kraanberg in Helchteren, voor de eco2eco themadag bosexploitatie: ‘Ruimingspistes: hout netjes uit het bos halen!’ Een geslaagde dag, met interessante workshops, goede gesprekken, volop te zien en enthousiaste reacties van de deelnemers. Een van hen vertelde; ‘Dit was een broodnodige demodag, want als bosbouwers dreigen we achterop te raken op vlak van technologie en exploitatietechniek’. Een mooie bevestiging dat ook deze themadag een welkom onderdeel was van het kennisdelingsaanbod van eco2eco. 

Tegengaan van bodemverdichting

Een andere belangrijke conclusie van deze themadag? Door zorgvuldig gebruik te maken van (nieuwe) technieken en ruimingspistes kun je ÉN een efficiënte exploitatie realiseren ÉN tegelijk de ecologie koesteren, omdat je op deze manier bodemverdichting zoveel mogelijk tegengaat! Een doordacht systeem van ruimingspistes kan dus veel betekenen voor zowel economie als ecologie!

Verschillende workshops

Eco2eco partner Inverde organiseerde de themadag en ook partners Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en Bosgroep Zuid Nederland waren aanwezig om een bijdrage te leveren aan de dag.

Tijdens de verschillende workshops werd gekeken naar diverse mogelijkheden en (nieuwe) technieken die inzetbaar zijn bij de exploitatie. De volgende workshops waren onderdeel van het programma:

  1. exploitatie met ruimingspistes op 40 m en boslier;
  2. uitzetten van ruimingspistes m.b.v. een (4g-)tablet en de haglof vertex laser geo;
  3. uitzetten van ruimingspistes m.b.v. een richtpuntlaser;
  4. bestaande ruimingspistes (op 40 m) terugvinden en documenteren;
  5. exploitatie met ruimingspistes op 40 m en paard;
  6. voor- en nadelen van de richtpuntlaser.

Via bijgevoegde foto’s krijgt u een impressie van de dag. Met dank aan foto’s van onder andere @Boswachter_Marc, Inverde en Bosgroep Zuid Nederland.