Kloempen? Kloempen!

Een kloemp is een pleksgewijze verjonging van boompjes, variërend van 5 tot 40 stuks. Groepsgewijze bosverjonging dus, aangeplant of bestaande uit natuurlijke verjonging. Van elke kloemp zal op termijn, na 10 tot 35 jaar, afhankelijk van de boomsoort, de mooiste boom geselecteerd worden. Die boom wordt de toekomstboom genoemd. Door continu omliggende bomen te dunnen krijgen de toekomstbomen meer licht en ruimte. Zo groeien ze uiteindelijk uit tot bomen met kwaliteitshout. Om spontane verjonging aan te moedigen, wordt er tussen de kloempen ruimte gelaten voor natuurlijke bosontwikkeling.

Afgelopen uitvoeringsseizoen 2016-2017 zijn in Vlaanderen en Zuid-Nederland bosverjonging van o.a. volgende boomsoorten aangeplant: zwarte els, winterlinde, gewone esdoorn, wintereik en boskers.
Bij het planten zijn aan sommige kloempen steenmeel en extra voedingsstoffen toegevoegd, om na te gaan wat het effect hiervan is op de groei en vitaliteit. De komende tijd worden deze kloempen goed opgevolgd zodat ze opgroeien tot fantastische bosbomen. Wordt vervolgd!