Mooie conclusie Kennisdag: eco2eco geeft weer ‘goesting’ en inspiratie om in de bossen te werken

4 april was het zover. De Kennisdag eco2eco in Ossendrecht. Ruim 225 mensen hadden zich ingeschreven! Voor diegenen die er niet bij konden zijn, hier een impressie van een zeer geslaagde dag.

Ochtendprogramma

Onder bevlogen leiding van dagvoorzitter Frits Mohren, gingen we rond half 10 van start. We begonnen de Kennisdag met een aantal stellingen om te peilen wat de mening was van de aanwezigen. Zo kregen we een mooi eerste beeld van de visie van de deelnemers op de verschillende onderwerpen.

Na een korte inleiding van projectcoördinator Nelle Thyssen over het project, en van Etiënne Thomassen over het gebied en beheer van de Volksabdij, splitsten we op in groepen.
Onder het motto ‘eco2eco in vogelvlucht’, namen we iedereen via een route door het bos mee langs 5 plekken, 5 belangrijke thema’s van 3 jaar eco2eco. Wat hebben we de afgelopen jaren gezien, gedaan en geleerd?

Daarbij kwamen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • De essentie van boomgericht bosbeheer
  Op zoek naar de aanknopingspunten in opstanden om succesvol boomgericht bosbeheer te realiseren. Aanplant is bijvoorbeeld niet nodig, als er al succesvolle verjonging staat, die zich, met wat meer licht op de boden, prima verder kan ontwikkelen. Kansen zien en keuzes maken, voor soorten en vervolgens individuen.
 • Verjonging, aanplant en verzorging
  Het belang van variatie in een opstand, het bosklimaat en wildbescherming kwamen aan bod. Ook de kwaliteit van de planten en genetische variatie in de aanschaf van plantsoen passeerden de revue. Het mengen van verschillende herkomsten, met daarbij een aantal zuidelijke herkomsten is het overwegen waard. Zo bouwen we aan weerbare bossen!
 • Duurzame exploitatie; technieken en ervaringen
  Onder andere over bodemverdichting en het zoveel mogelijk beperken daarvan, bijvoorbeeld via het aanleggen van dunningspaden. Waar selecteer je dan idealiter je toekomstboom? En welke afstand tussen de dunningspaden is dan ideaal en is het dan nog werkbaar
 • Verschillende manieren van vermarkting van hout
  Eerst belangrijk om te kijken wat voor hout je hebt. Dan de vermarktingsmogelijkheden onderzoeken, met daarbij aandacht voor:
  * lokale verkoop, wat afhankelijk is van aanwezige industrie
  * cascadering; het zo duurzaam mogelijk verwerken
  * en de rentabiliteit van totale beheer
 • Kwaliteitshout 
  Aan de hand van een mobiele zaag werd meteen duidelijk hoe de noesten en ‘picots’, in enkele meegebrachte stammen, terug te zien zijn in het hout en wat voor invloed ze dus daadwerkelijk hebben op de kwaliteit van het hout.

Wat vertelt de buitenkant van een stam over de binnenkant?

Middagprogramma

Na de lunch volgden twee rondes workshops, waarbij men bij aanmelding had gekozen uit 16 onderwerpen. Tijdens deze workshops was er meer tijd en ruimte om inhoudelijk op een onderwerp in te gaan, specifieke vragen gericht te stellen én beantwoorden en vooral ook zelf te zíen en ervaren. Naast bovenstaande onderwerpen was er ook aandacht voor bostracking, verjonging onder scherm, het inbrengen van bossoorten in het bos, de invloed van soorten op de bodem, een demonstratie opsnoeien, het Biomassaplein en mogelijkheden voor het opwaarderen van hout tot een design product.

Bij de plenaire afsluiting van de dag bleek, na een herhaling van de stellingen, dat er na deze dag beduidend minder mensen waren die ‘weet ik niet’ moesten antwoorden op een stelling en ze dus duidelijk een mening hadden gevormd. Maar een nog belangrijkere conclusie was dat men kansen ziet om via boomgericht bosbeheer en de toevoeging van rijk-strooiselsoorten in te zetten op kwaliteitshout uit topnatuur. Ook op onze droge zandbodems!

Ter afronding gaven hoogleraren Bart Muys (KU Leuven), Kris Verheyen (UGent) en Frits Mohren (Wageningen Universiteit) hun visie op het project. Een mooiere afsluiting van de dag konden we niet wensen! Zij gaven aan dat eco2eco een zeer hoge relevantie en potentie heeft, met een boodschap die ver buiten het projectgebied reikt. En dat eco2eco weer ‘goesting’ en inspiratie geeft om in de bossen te werken! Want naast, vakmanschap, kennis en kunde, is er met de juiste motivatie en ‘goesting’, héél veel mogelijk!

Hieronder enkele powerpoints van de presentaties die binnen werden gegeven:

Presentatie Vraag en aanbod van kwaliteitshout
Presentatie Vermarkting hout uit boomgericht bosbeheer
Presentatie Vermarkting binnen eco2eco
Presentatie Biomassaplein

Dank voor een zeer geslaagde dag!

Via deze weg nogmaals dank aan alle aanwezigen, die de Kennisdag gemaakt hebben tot de succesvolle dag die het was. Een dag waarin we niet alleen kennis hebben kunnen delen, maar waar we elkaar ook letterlijk en figuurlijk hebben ontmoet! Het liet wederom zien hoe waardevol dit soort projecten zijn!

In het verlengingsjaar gaan we aan de slag met….

In het verlengingsjaar gaan we nog aan de slag met een aantal zaken. Zo bekijken we de gevolgen van de enorme droogte van afgelopen zomer en wat we daarmee kunnen op gebied van verjonging, soortenkeuze en plantwijze. Daarnaast werken we aan een optimalisatie van onze technische en ecologische handleiding, die beheerders en eigenaren kunnen helpen bij het maken van keuzes binnen hun eigen bosbeheer. Natuurlijk kan iedereen nu ook al zelf eens zien of men in bepaalde opstanden aan de slag wil met boomgericht bosbeheer en kwaliteitshout. Eerst eens meer weten? Dat kan ook; lees dan het laatste themanummer van het Vakblad Natuur Bos Landschap; dat is uitsluitend gewijd aan eco2eco!